Jak se vaří Postřižinské: Pivovar Nymburk

Jak se vaří Postřižinské: Pivovar Nymburk

Ve středu 27. března studenti septim a třetího ročníku po první vyučovací hodině opustili školní lavice a vyrazili na exkurzi do nymburského pivovaru, aby si patřičně připomněli památku Bohumila Hrabala, spisovatele, jehož jméno nese naše gymnázium.

 

V areálu se nás ujal místní pracovník, který nás provedl celým areálem pivovaru, a to od sladovny přes varnu až po stáčecí linku. Nezapomněl nám hned na začátku prohlídky ukázat slavnou Hrabalovu pamětní desku, která se na nás hrdě blyštěla z výšky, kam čůrají psi, jak to pan Hrabal chtěl. Celý pivovar byl samozřejmě během středečního dopoledne v plném chodu, a tak jsme se po cestě setkávali i s jinými zaměstnanci a měli jsme možnost na vlastní oči vidět, jak všechno přesně funguje. Průvodce nám v průběhu prohlídky představil v detailu i celý chemický proces výroby piva - dozvěděli jsme se, že slad se zde vyrábí jedinečným způsobem, který dnes již není k vidění nikde jinde než v České republice. Byli jsme ve varně, ve sklepě, spatřili jsme i obrovské vany, v nichž budoucí pivo zpracovávají kvasnice.
A pak jsme se za slunného počasí vrátili do školy s pocitem, že na světě není nic, co bychom o Pivovaru Nymburk nevěděli.

Sofie Fukalová, 7MA

Třída 3A absolvovala prohlídku pivovaru pod dohledem televizních kamer:

Hned na vrátnici se nás ujal průvodce, se kterým jsme následně prošli celý proces výroby piva. Vzhledem ke 110. výročí Hrabalova narození nám byl po celou dobu exkurze v patách také filmový štáb připravovaného dokumentu o Bohumilu Hrabalovi, který je právě natáčen pod taktovkou pana režiséra Jakuba Češky. 

Naši exkurzi po pivovaru jsme započali u pamětní desky, umístěné dle Hrabalova přání ve výšce, kde čůrají psi. Následně jsme se přemístili do pivovarnické sladovny, kde jsme se dozvěděli něco málo o procesu výroby sladu. Následně jsme ze sladovny přešli do varny, kde nás již na schodech ovál horký vzduch s vůní právě vařené mladiny. Zde jsme se dozvěděli, jak se ze sladu stane mladina - základ piva a měli jsme možnost si přivonět a sáhnout na granulovaný chmel. Odtud jsme se přemístili do místnosti zvané spilka, mezi velikánské kádě na kvašení piva a poté následoval ležácký sklep. Měli jsme taktéž možnost nahlédnout do místa balení a expedice hotového piva.

Všichni jsme z pivovaru odcházeli plni dojmů a naše exkurze byla zakončena stejně krásnou procházkou jako začala.

 Alžběta a Kateřina Jirásková, 3A

 

 

Aktuální informace

02.09.2025

První alumni beseda s filmovým architektem a scénografem Janem Vlasákem se chystá 16. října 2025 od 17.30 hodin mimořádně v městském kině.

02.09.2025

pondělí - velká přestávka
pátek - velká přestávka

 

Vyřizuje paní Matoušová (kancelář za sborovnou)

Významní absolventi

doc. Ing. Zdeněk Sobotka, DrSc.

Absolvoval v roce 1945.

Narodil se 13. 3. 1926 v Nymburce. Aktivně působil jako vedoucí vědecký pracovník v oborech teorie pružnosti a plasticity, mechaniky struktur a kontinua, v oborech reologie, bioreologie, vazkopružnosti a biovazkopružnosti i biomechaniky.

Svět v roce založení školy

Výnos cara Mikuláše II.

11. březen 1903

V Rusku byl vydán výnos cara Mikuláše II.

Nejčtenější

28.09.2025
Vážení příznivci Gymnázia Bohumila Hrabala v Nymburce,
Středočeský kraj má úmysl provést zásadní úpravu v přijímacím řízení na naší škole, viz tisková zpráva ze dne 25.9.2025: https://stredoceskykraj.cz/.../kraj-planuje-zmenu-na...
 
celý článek
19.09.2025

Prima A nastupovala v pondělí 8. 9 v 8:00 do tajemného autobusu. V 11:00 jsme dojeli na místo. Stane se adaptační kurz noční můrou nebo zážitkem na celý život? ...

celý článek
19.09.2025
Výsledky studentských voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 2025 jsou na našem gymnáziu následující:
 
K volební urně přišlo 188 studentů, z toho bylo 12 hlasů neplatných. Platných hlasů bylo tedy 176.
 
celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.