Exkurze za cukrem do Dobrovice

Exkurze za cukrem do Dobrovice

Dne 12. 11. 2013 se třída 3A, pod dohledem paní profesorky Hanlové a Hantonové, vydala na exkurzi do cukrovaru v Dobrovici.
Počasí nám přálo, a tak nic nebránilo se v ranních hodinách sejít na nymburském nádraží, ze kterého jsme putovali vlakem přímo do Dobrovice. Další etapou exkurze byla asi kilometrová „procházka“ po hlavní silnici z nádraží do cukrovaru, kde na nás již čekala sympatická slečna průvodkyně ve žluté reflexní vestě a mikrofonem v ruce.

Byli jsme seznámeni s celkovým zpracováním cukrové řepy a postupy při výrobě cukru. Od zasazení semínka cukrové řepy do půdy, až po balíky cukru na pultech obchodů. Prošli jsme výrobnou závodu i stálou expozicí dobrovického muzea cukrovarnictví, lihovarnictví a řepařství. Dostalo se nám i možnosti ochutnat právě vyrobený cukr, melasu z cukrové třtiny, rozemletou řepu v laboratoři a šťávu z cukrové řepy, odvápněnou a zbavenou kalu.

A co zajímavého jsme si z návštěvy muzea a závodu odnesli?

TTD = Thurn Taxis Dobrovice

1 kg řepy = 180 g cukru (cca 32 kostek cukru)

1 směna = 22 zaměstnanců

K meziproduktům se řadí např. melasa.

Cukr se nebalí v Dobrovici, ale je odvážen do Mělníka.

Řepné řízky vypadají jako hranolky.

Vylisované řepné řízky se používají jako krmivo v zemědělství.

Saturační kal je využíván jako vápenné hnojivo.

 

I přes špatné komunikační podmínky mezi slečnou průvodkyní a žáky naší třídy, kdy přes hluk strojů a spolužáků nebylo slyšet všechny informace a navzdory nevábnému zážitku v podobě silného zápachu zpracovávané cukrové řepy, který se s námi vlekl i cestou domů, bych celou exkurzi hodnotila jako přínosnou a pozitivní. Do vlaku jsme nastupovali obohaceni o nové informace a posilněni notnou dávkou cukru.

Barbora Henzlová, 3.A

Aktuální informace

30.11.2025

středa 14/1 od 14 do 16 hod

- informační schůzky:

14:15, 14:45, 15:15

03.11.2025

Zveřejňujeme výroční zprávu za školní rok 2024-2025. 

02.09.2025

pondělí - velká přestávka
pátek - velká přestávka

 

Vyřizuje paní Matoušová (kancelář za sborovnou)

Významní absolventi

MUDr. Jiří Jetel

Absolvoval v roce 1952.

Narodil se 8. 4. 1934 v Nymburce. V roce 1958 ukončil studia na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze. 

Svět v roce založení školy

Kongres historiků

1. duben 1903

Začal mezinárodní kongres historiků v Římě. Čestným předsedou byl zvolen Theodor Mommsen.

Nejčtenější

11.11.2025

Víkend 7.–9. listopadu 2025 se nesl v duchu přátelské atmosféry a opravdového pracovního nasazení. Celkem 12 brigádníků se sešlo na chatách RSG v Rokytnici nad Jizerou, aby společně připravili oba objekty na nadcházející dlouhou zimní sezónu.

Během víkendu se podařilo splnit všechny stanovené cíle a úkoly. Na obou chatách nyní září nově nasvícené štíty, které přidávají horským budovám na kráse.

Velké poděkování patří všem účastníkům z řad profesorského sboru i rodičů, kteří svým nasazením a chutí do práce významně přispěli k úspěšnému průběhu celé akce.

Michal Hrstka - správce chat 

celý článek
09.11.2025

Přijměte pozvánku na plakátovou výstavu NepřemoŽENY!

celý článek
19.11.2025

Kdy? 10. - 14. listopadu 2025 (pondělí až pátek)

Kde? Gymnázium Bohumila Hrabala, Lidice, Praha, Nymburk

Kdo? 7 studentů BBS Westerburg + 19 našich studentů VG 

(Kateřina Krátká, Klaudie Horáková, Anežka Zemanová, Jakub Holeček ze 7MA, Adéla Burianová, Tereza Zelenková, Michaela Kosmálová, Radek Šos, Jan Nosál, Filip Nosek, Michal Hamtil ze 7MB, Tereza Hradilová, Kristýna Kupcová, Eliška Semrádová ze 3A, Šimon Busta z 8OA, Jana Němcová, Žaneta Valentová, Blanka Dohnalová, Sofie Zakrevská z 8OB)

S kým? Tereza Plechlová a Dita Grusová + Björn Bergmann a Nico Verbeck

Co? Gymnázium Bohumila Hrabala: projekt k tématu společné historie našich států

Lidice: beseda s panem Jiřím Pitínem, který je jedním z mála lidických dětí, které přežily vyhlazení obce nacisty v rámci heydrichiády; návštěva Památníku Lidice a komentovaná prohlídka v německém jazyce 

Praha: bojovka na Karlově mostě a Kampě

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.